Siber zorbalık, dijital teknolojiler kullanılarak gerçekleştirilen zorbalıktır. Bu tür zorbalıklar sosyal medyada, mesajlaşma platformlarında, oyun platformlarında ve cep telefonlarında görülebilir. Hedef seçilen kişileri korkutmaya, kızdırmaya ya da utandırmaya yönelik olarak tekrarlanan bir davranıştır. Verilebilecek örnekler:
sosyal medyada bir kişi hakkında yalanlar yaymak ya da utandırıcı fotoğraflar yayınlamak
mesajlaşma platformlarından incitici mesajlar ya da tehditler yollamak
başka birinin kimliğiyle başkalarına kötü mesajlar göndermek.
Yüz yüze zorbalık ve siber zorbalık çoğu kez birlikte gerçekleşir. Ancak siber zorbalık geride dijital iz bırakır; bu da aslında istismarın durdurulmasını sağlayacak yararlı ip uçları temin edebilir.
Bu bağlamda öğrencilerimize siber zorbalık nedir eğitimi verildi.
Cyberbullying is bullying using digital technologies. Such bullying can be seen on social media, messaging platforms, gaming platforms and mobile phones. It is a repetitive behavior aimed at frightening, angering or embarrassing the targeted people. Examples that can be given:
spreading lies or posting embarrassing photos about a person on social media
sending hurtful messages or threats through messaging platforms
sending bad messages to others with someone else's identity.
Face-to-face bullying and cyberbullying often go hand in hand. But cyberbullying leaves a digital trail behind; this can actually provide useful tips on how to stop the abuse.
In this context, our students were trained on what cyberbullying is.
Parents were asked to prepare slogans to prevent bullying. After preparing the slogans, the parents were asked to explain what they experienced in the process and the reason for the sentence they used.
Şiddete Karşı Sloganlar Yaz
Velilerden zorbalığı önlemek için slogan hazırlamaları istendi. Sloganlar hazırlandıktan sonra veliler den süreçte neler yaşadıklarını, kullandıkları cümlenin nedenini açıklamaları istendi.
Cyberbullying is a worldwide problem and one that is growing – fast! Because cyberbullying can happen in a variety of ways, each of which needs to be dealt with differently, it’s important that you are able recognize them.
1. Exclusion
Exclusion is the deliberate act of leaving you out.
2. Harassment
Harassment is a sustained, constant and intentional form of bullying comprising abusive or threatening messages sent to your child or to a group.
3. Outing
Outing is a deliberate act to embarrass or publicly humiliate your child or a group through the online posting of sensitive, private or embarrassing information without their consent.
4. Cyberstalking
This form of cyberbullying can extend to the cyberbully making real threats to your child’s physical wellbeing and/or safety. Cyberstalking can also refer to the practice of adults using the Internet to contact and attempt to meet with young people for sexual purposes. It is a very dangerous form of cyberbullying and can have serious consequences if something isn’t done immediately to stop it.
5. Fraping
Fraping is when somebody logs into your social networking account and impersonates your child by posting inappropriate content in their name.
6. Fake Profiles
Fake profiles can be created in order for a person to hide their real identity with the intention of cyberbullying your child.
7. Dissing
Dissing is the act of sending or posting cruel information about your child online, to damage their reputation or friendships with others.
8. Trickery
Trickery is the act of gaining your child’s trust so that they reveal secrets or embarrassing information that the cyberbully then shares publicly online.
9. Trolling
Tolling is the deliberate act of provoking a response through the use of insults or bad language on online forums and social networking sites.
10. Catfishing
Catfishing is when another person steals your child’s online identity, usually photos, and re-creates social networking profiles for deceptive purposes.
Siber zorbalık dünya çapında bir sorundur ve hızla büyüyen bir sorundur! Siber zorbalık, her biri farklı şekilde ele alınması gereken çeşitli şekillerde gerçekleşebileceğinden, onları tanıyabilmeniz önemlidir.
1. Hariç tutma
Dışlama, sizi kasıtlı olarak dışarıda bırakmaktır.
2. Taciz
Taciz, çocuğunuza veya bir gruba gönderilen taciz veya tehdit edici mesajlardan oluşan sürekli, sürekli ve kasıtlı bir zorbalık biçimidir.
3. Gezinti
Gezmek, çocuğunuzu veya bir grubu, hassas, özel veya utanç verici bilgilerin rızası olmadan çevrimiçi olarak yayınlanması yoluyla utandırmak veya alenen aşağılamak için yapılan kasıtlı bir eylemdir.
4. Siber Taciz
Bu tür siber zorbalık, siber zorbalığın çocuğunuzun fiziksel sağlığına ve / veya güvenliğine gerçek tehditler oluşturmasına kadar uzanabilir. Siber taciz aynı zamanda, yetişkinlerin İnternet'i cinsel amaçlı gençlerle iletişim kurmak ve buluşmaya çalışmak için kullanan uygulamalarına da atıfta bulunabilir. Siber zorbalığın çok tehlikeli bir şeklidir ve durdurmak için bir şey hemen yapılmazsa ciddi sonuçları olabilir.
5. Saçak
Fraping, birinin sosyal ağ hesabınıza giriş yapması ve çocuğunuzun adına uygunsuz içerik göndererek çocuğunuzun kimliğine bürünmesidir.
6. Sahte Profiller
Çocuğunuza siber zorbalık yapmak amacıyla kişinin gerçek kimliğini gizlemesi için sahte profiller oluşturulabilir.
7. Yoksunluk
Reddetme, çocuğunuzun itibarına veya başkalarıyla arkadaşlıklarına zarar vermek için çevrimiçi ortamda zalimce bilgi gönderme veya yayınlama eylemidir.
8. Hile
Hile, çocuğunuzun güvenini kazanma eylemidir, böylece siber zorbalığın daha sonra çevrimiçi olarak kamuya açık olarak paylaştığı sırları veya utanç verici bilgileri ortaya çıkarır.
9. Trolleme
Trolleme, çevrimiçi forumlarda ve sosyal ağ sitelerinde hakaret veya kötü dil kullanımı yoluyla kasıtlı bir tepkiyi kışkırtmaktır.
10. Kedi balıkçılığı
Kedi balığı avı, başka bir kişinin çocuğunuzun çevrimiçi kimliğini, genellikle fotoğraflarını çalması ve aldatıcı amaçlarla sosyal ağ profillerini yeniden oluşturmasıdır.